1.ročník turnaja Milana Danišeka

10.07.2014 19:18

5.7.2014 slnečno s krátkou prietržou.

Po minuloročnej skúške sa tento rok konal už oficiálne prvý ročník turnaja. Turnaj nesie meno po dlhoročnom členovi futbalu v Trnovom Milanovi Danišekovi.

Pretože nás čakal dosť dlhý program dohodli si mužstvá zraz svojich hráčov už na ôsmu. Niektoré mužstvá prekvapili svojim veľkým počtom hneď od začiatku , iné tŕpli či budú mať dostatok hráčov do začiatku turnaja. My (FC Senior) sme na tom boli tak do trištvrte na deväť tiež biednejšie ale potom konečne prišli aj meškajúci hráči a hor sa do šatní.

V šatni úradoval Miloš Labuda a každému hráčovi zavesil na háčik dres. Vyzeralo to veľmi pekne. Keď už rozdal dresy a väčšina hráčov sa už obliekla alebo práve obliekala začal zháňať Miloš dres so svojím číslom. Našťastie ho nemal nikto oblečený a tak sa téma zvrtla na prichádzajúcich hráčov. Kolektív potešili dva farebné granáty od Filovcov ako aj ich prítomnosť potom sme však o jedného prišli , keďže bol pridelený do mužstva Vekamu.

Popritom ako sa jednotlivé družstvá prezliekali do dresov pri bufete vo veľkom prebiehalo varenie gulášov a klobás. A čapujúci personál nestíhal narážať nové sudy. Keď už družstvá boli relatívne nachystané boli vyzvané na zoradenie na ihrisku.

Tu prebehlo slávnostné privítanie , vysvetlenie pravidiel a mohlo sa začať.

 

Pravidlá :

Hralo sa 2 x 20 minút na celé ihrisko. Pokiaľ sa zápas skončil remízou rozhodovali tri pokutové kopy a prípadné ďalšie kolo pokutových kopov až do chvíle kým jedno družstvo nedá. Boli vytvorené dve skupiny po troch družstvách. Podľa umiestnenia v skupine hrali prvé družstvá v skupine o prvé a druhé miesto , druhé družstvá v skupinách o tretie a štvrté miesto a tretie družstvá v skupinách o piate a šieste miesto.

Zápasy :

Desinkári : Hasiči      0:1

Ako prvý nastúpili proti sebe dve najpočetnejšie mužstvá. Hra bola obojstranne útočná a brankári preukázali svoje kvality. V druhom polčase sa ako prvým podarilo skórovať Hasičom a tesné víťazstvo udržali až do konca. Slovami Maja Klottona „ Ja som to hovoril , že ich rozbijeme 0:1“ , a mal pravdu.

Vekam : Línia       4:5       po penaltách

Zatiaľ čo prvý zápas bol vyrovnaný po celých štyridsať minút tento priniesol divákom príbeh ako v telenovele. Ako prvý skóroval Vekam a ujal sa vedenia 1:0. Následne po pár minútach Línia vyrovnala na 1:1 ovládla stred poľa a tlakom si postupne vypracovala náskok. Najskôr na 1:2 a neskôr na 1:3. Už to vyzeralo na jednoznačné víťazstvo Línie ale Vekam zdvihol zástavu a neuveriteľným finišom vyrovnal na 3:3. Keď to vyzeralo na remízu Vekam udrel ešte raz a druhý krát sa ujal vedenia v zápase. V poslednej minúte však prišla krásna akcia Línie a vyrovnanie na 4:4.

Nasledoval prvý penaltový roztrel.

Ako prvá kopala Línia a druhý Vekam :

L = 1:0 / V = 1:1 / L = 2:1 / V = 2:2 / L = 3:2 / V =3:3 / L = 4:3 / V = 4:3 nedal

FC Senior – Hasiči     1:2

Hasiči mali za sebou už jeden víťazný zápas a aj výhodu , že boli rozbehaní. Nič nenechali na náhodu a angažovali aj plateného profesionála. Začiatok bol obojstranne opatrný. Z našej strany hlavne z dôvodu potreby rozcvičenia a zo strany Hasičov z obavy o výsledok. Veru je to pekných pár rokov čo naposledy nad nami vyhrali. Predsa len rýchlosť hasičov nám robila problémy a tak v polovici prvého polčasu prišiel faul tesne pred hranicou šestnástky. Loptu si postavil profík. Štefan v bránke si postavil štvorčlenný múr zarovno s ľavou tyčkou. Kop mladého Džusa bol však naozaj ako z knihy. Loptu zatočil tesne nad zemou okolo múru a lopta zapadla presne k ľavej tyči . Štefan na takto dobre kopnutú loptu nemal nárok. V druhom polčase sme inkasovali gól po spornej situácii , keď Štefan vyrazil loptu pred seba na v obsajde stojaceho Petra Huliaka a ten zblízka dorazil do prázdnej bránky. Hasiči sa ujali vedenia 0:2 . Potom učičíkaní náskokom zabudli na zadné dvierka a presná prihrávka dopredu vysunula naše žihadlo Milana Šindelářa , ktorý svoj únik od polovičky ihriska zakončil prehodením vybehnutého brankára 1:2. Žiaľ čas sa rýchlo míňal a vyrovnať sme už nestihli.

Línia – Chotárik        0:2

Aj keď výsledok vyzerá jednoznačne tak radosť hráčov Chotárika z prvého gólu nemala konca. Veď sa naň aj nadreli . Druhý im garantoval odstup od húževnatej Línie a s prehľadom ukontrolovali víťazstvo až do konca.

FC Senior – Desinkári          2:3 po penaltách

Desinkári si na nás trúfali a snažili sa o útočný futbal. Nakoniec sa im zadarila gólová akcia a ujali sa vedenia. Ich sebavedomie im nedovolilo myslieť na zadné vrátka a tak náš rýchlik Milan po peknej prihrávke do brejku zakončil svoje sólo a prehodil brankára 1:1. Potom sme mali opäť smolu , keď nám opäť nevyšiel obsajd systém a dostali sme druhý gól z obsajdu na turnaji 1:2. Mládež však bola nepoučiteľná a tak sa na ich brankára v závere zápasu v brejku rútila dvojica Milan Šindelář a Ľuboš Pekár. Brankár si tak akurát mohol hodiť mincou ale ani to nestihol a lovil loptu po druhý krát po zakončení Milana 2:2. Takto sa skončil zápas aj v riadnom hracom čase a nasledoval penaltový rozstrel.

Ako prvý kopal FC Senior a potom Desinkári :

FC S = 0:0 / D = 0:0 / FC S = 1:0 / D = 1:1 / FC S = 1:1 nedal / D = 1:2

Vekam – Chotárik    3:2 po penaltách

Tento zápas bol opäť kvalitný a hráči v obidvoch mužstvách išli na doraz. Hneď na začiatku padli dva rýchle góly a bolo 1:1. Hráči Vekamu využívali svoju hmotnostnú prevahu a druhý gól doniesli do siete aj so štyrmi brániacimi hráčmi 2:1. Mládenci z Chotárika však nelenili a rýchlosťou vyrovnali na konečných 2:2 a opäť nasledoval penaltový roztrel.

Ako prvý kopal Chotárik a potom Vekam :

CH = 0:0 / V = 0:1 / CH = 1:1 / V = 2:1 / CH = 2:2 / V = 2:3

 

Toto bol zároveň posledný zápas základnej časti. Pred zápasmi o celkové umiestnenie prebehla súťaž v strieľní penált. Do súťaže sa prihlásilo tridsať futbalistov. Penalty chytali štyria brankári aby sa nestalo , že brankár chytá penaltu svojho spoluhráča. Penalty chytali : Belaník , Vríčan (Lasky) , Danaj a Tavač.

Ešte pred samotnou súťažou sa hráči rozstreľovali a najlepšie sa darilo Petrovi Huliakovi. Strieľal jednu nechytateľnú delovku za druhou do všetkých častí bránky a svoju rozcvičku zakončil slovami „Nechápem ako na MS hráči nemôžu premeniť pokutový kop“  a opäť vymietol šibenicu.

Po prvých troch kolách vypadla väčšina súťažiacich a ostala úzka skupinka aj s Petrom. Potom sa na chvíľu spustila krátka prietrž a tak sa súťaž na chvíľu prerušila. Najlepšie to mali rozohrané Hasiči , ktorí mali dlho v hre troch a neskôr dvoch súťažiacich zatiaľ čo ostaným družstvám ostalo len po jednom zástupcovi. Nakoniec však vyhrala skúsenosť a nenápadne s prehľadom súťaž vyhral náš obranca Miroslav Vrabec FC Senior. Súťaž brankárov v chytaní penált vyhral Danaj.

Po penaltovej súťaži sa rozbehol kolotoč o finálne umiestnenie.

Zápas o piate miesto

FC Senior – Línia      5:0

Nemôžem si pomôcť ale každým zápasom sme sa výrazne zlepšovali a to nielen hra ako taká ale aj pohyb hráčov. Dokonca Miloš Labuda mal takú chuť na futbal , že okrem našich zápasov si odskočil do Vekamu a odohral víťazný zápas. Okrem dobrého pocitu nás na posledný zápas posilnil náš druhý rýchlik Ľubo Malík. A keďže Línia sa akosi rozpadla a striedajúcim hráčom ostala iba prázdna lavička bolo o osude zápasu rozhodnuté. Hráči Línie strácali lopty v strede ihriska čo bola voda na náš mlyn a tak sa jednotliví hráči predbiehali v krajšom zakončení. Výsledkom bolo pekných 5:0 čo bolo zároveň najväčšie víťazstvo na turnaji zo všetkých mužstiev.

Zápas o tretie miesto

Vekam – Desinkári   0:2

Prvý gól si Vekam strelil sám a uľahčil mladíkom cestu k víťazstvu. Tým sa podarilo skórovať ešte raz a za cenu drobnejších faulov si vybojovali tretie miesto.

Zápas o prvé miesto   

Hasiči – Chotárik      0:1 po penaltách

Tento zápas mal v sebe všetko čo má mať zápas o prvé miesto. Veľkú bojovnosť , ošetrovanie hráčov , skvelý výkon brankárov , ktorí priviedli obidve mužstvá do penaltového roztrelu.

Ako prví kopali Hasiči a potom Chotárik :

Loptu si postavil Peter Huliak a zároveň dostal odpoveď na svoju otázku. Lopta letela asi päť metrov nad bránku.

H= 0:0 / CH = 0:1 / H = 1:1 / CH = 1:2 / H = 2:2 / CH = 2:2 nedal a Hasiči sú opäť v hre

 Loptu si postavil Daniel Šustek. V tom k Danovi pristúpil Lasky (brankár Hasičov) a zobral zodpovednosť na svoje kopačky. Pri neskorších rozhovoroch o tejto situácii prečo nenechali Hasiči kopať Dana sa všetci svorne zhodli na tom , že nikomu sa po Danovej penalte nechcelo hľadať loptu.

Poďme späť k penalte. Lasky si napravil loptu a posiela nie moc tvrdú strelu asi meter nad zemou  na pravú stranu do polovičnej vzdialenosti medzi brankára a tyč. Keďže brankár uhádol smer tak Laskyho pokus vyráža a Chotárik môže rozhodnúť.

Lasky sa zdrvený stavia do bránky a snaží sa napraviť svoju chybu. Hráč Chotárika však Laskyho nešetrí a posiela loptu opačným smerom ako sa Lasky pohol. CH=2:3

Radosť hráčov Chotárika  nemá konca a užívajú si víťazstvo v turnaji.

Nasleduje vyhodnotenie turnaja a poďakovanie od organizátorov zastúpených Vladimírom Podhorcom a Ľubomírom Turčanom ako aj poďakovanie a odovzdanie cien županom Žilinského samosprávneho kraja Jurajom Blanárom. Veľké poďakovanie patrí aj dvom rozhodcom a to Milošovi Brezánimu  a Štefanovi Danišekovi (Štefan bol zároveň brankár FC Senior) .

1.miesto          Chotárik

2.miesto          Hasiči

3.miesto          Desinkári

4.miesto          Vekam

5.miesto          FC Senior

6.miesto          Línia

Najlepší strelec pokutových kopov Miroslav Vrabec.

Najlepší brankár v chytaní pokutových kopov Danaj.

Po odovzdaní cien si všetci prítomní pripili šampanským na pamiatku Milana Danišeka.

Po tomto sa o slovo prihlásila domáca hudobná country skupina Kasava a diváci ako aj hráči pokračovali v zábave.

Späť