8.6.2013 – Valča , priateľský turnaj troch mužstiev

09.06.2013 11:50

V sobotu 8.6.2013 sme sa zúčastnili priateľského turnaja troch mužstiev vo Valči. Turnaj usporiadalo FC Priekopa na pamiatku svojho tragicky zosnulého hráča.

Sobota začala relatívne pekným slnečným počasím a hráči sa dostavili včas na ihrisko odkiaľ sme pokračovali autami do Valče. Mierna výpočtová odchýlka spôsobila , že posádka Mariána Klottona musela ešte zohnať dve sedačky aby z päťmiestneho auta urobili sedemmiestne. Pravdepodobne to Mariána aj rozladilo lebo z pôvodného zámeru ísť do bránky namiesto Laskyho sa rozhodol pre post útočníka. Čo sa v priebehu prvého zápasu ukázalo ako vynikajúca voľba.

Cesta do Valče bola v pohode akurát vo Vrútkach sme sa dostali asi do kilometrovej kolóny ale po jej prekonaní sme sa rýchlo dostali do Valče. Tu sa poslednou prekážkou na malú chvíľu stala poloha domáceho ihriska ale pamäť 62 ročného Slava sa zobudila k činnosti a síce poľnou a následne lesnou cestou nás doviedla k cieľu. Po turnaji pri pive sme skonštatovali , že domáci museli získať veľa kontumačných bodov za domáce zápasy vzhľadom na tajnú polohu ihriska a pravdepodobne ešte veľa mužstiev blúdi v okolí Valče a hľadá a hľadá.

Po zaparkovaní nás privítal pekný futbalový areál a aj domáci hráči. Musíme povedať , že areál , šatne , tribúny ako aj okolie na nás naozaj urobili dojem. Postupne dorazili aj ostatné autá a išlo sa do šatne. Tu ako som už spomínal mierne vypenil Majo ale čo si budeme hovoriť , sme už starší a bez kalkulačky to už nejde. Na prekvapenie sa brankárskeho postu rýchlo zmocnil Ľubo Malík. Neskôr sa ukázalo , že to bola jediná pozícia kde mohol Ľubo nastúpiť vzhľadom na náročný predchádzajúci deň. V šatni nás navštívili súperi z Košíc a doniesli nám fľašku domácej a pekný kalendár ich mužstva.

Po menšej koštovke sme sa vybrali zo šatne ladiť formu na ihrisko. Najskôr pár prihrávok a po príchode Ľuba Malíka do bránky sa spustila kanonáda. Myslená síce na Ľuba ale reálne sme vyplašili všetky veveričky z okolia. Potom si loptu zobrali trošku rozumnejší hráči a poslali aj Ľubovi zopár lôpt na rozchytanie.

Poďme k zostave FC Senior :

Ľubo Malík (-3) – brankár

Peter Pirošík , Robo Huliak , Rudo Huliak – obrana

Miroslav Vrabec +1 , Jozef Vrabec , Ján Hodás +1 , Ľubomír Turčan , Braňo Danišek – záloha

Marián Klotton +2 , Daniel Šustek +1 – útok

Ľuboš Pekár , Slavomír Meliš – striedajúci hráči

 

FC Priekopa – FC Senior  0 : 4

Prvý zápas sme hrali proti domácim. Hralo sa dvakrát 30 minút s neobmedzeným striedaním hráčov počas hry. Úvod nám vyšiel nad očakávanie a prvých desať minút sme domáci tím nepustili za poliacu čiaru. Prvý gól padol po peknom centri od Jozefa Vrabca na Mariána Klottona. Lopta priletela k Mariánovi vo výške pása ale ako je jeho zvykom vrhol sa do lopty hlavou a nechytateľne zakončil. Marián Kloton 0:1. Po strelení gólu si to Marián zamieril na striedačku a tak striedajúci hráči sa nemohli sťažovať na nezamestnanosť. Po prvých desiatich minútach sa hra obrátila a domáci zatlačili naše mužstvo na polovičku. Tu sa však otvoril priestor pre našich útočníkov na rýchle brejky. Oddýchnutý Marián sa vrátil na ihrisko a asi po piatich minútach zbehol za chrabát domácej obrany a sólo na brankára zakončil druhým gólom. Marián Klotton 0:2. A opäť sa vrátil na lavičku. Domáci sa snažili a zníženie skóre ale ich zakončenia boli veľmi nepresné a myslím , že v prvom polčase sa náš brankár stretol so strelou od súpera asi dvakrát. Otvorený priestor v obrane domácich využil šprintom od polovičky Daniel Šustek , keď si potiahol loptu skoro až k rohovej zastávke. Pred bránkou čakal na center a zároveň na seba viazal aj brankára Ľuboš Pekár. Daniel poslal vysokú loptu smerom na bránku a úspešne preloboval skákajúceho brankára , ktorý loptu zasiahol ale nedokázal ju z bránky vyraziť. Daniel Šustek 0:3.

Druhý polčas domáci zlepšili hru. Celkovo zrýchlili pohyb a spresnili prihrávky. Po jednom z ich útokov v šestnástke nešťastne trafila lopta do ruky Slavomíra Meliša a rozhodca odpískal pokutový kop. Osobne som sa nádejal , že domáci hráč netrafí bránku. Strelec však bol riadny vykuk a poslal tvrdú strelu do stredu bránky. To , že Ľubo nie je brankár a hádzať sa nebude určite netušil. Ľubo nastavil nohu a strelu vyrazil. Celkovo si Ľuba lopty v druhom polčase nachádzali a s pribudajúcimi zákrokmi si budoval rešpekt aj u budúceho súpera. Tu musím povedať , že sme toto vôbec nevyužili ale naopak sme súperovi prezradili , že Ľubo chytá prvýkrát. Škoda , lebo aj takéto drobnosti môžu pomôcť a zmeniť taktiku súpera. Domácich však držali na uzde naše protiútoky. Keďže už bolo podstatne ťažšie sa presadiť vpredu začali útok podporovať ďalekonosné strely našej obrany. Najlepšie sa darilo Miroslavovi Vrabcovi , ktorého prvú delovku domáci brankár vytesnil krásnou Robinzonádou na tyč. O päť minút však už bol len v roli štatistu proti presnej strele ku pravej tyči. Miroslav Vrabec 0:4. Domáci sa snažili o čestný úspech ale aj zo šťastím sme nulu ubránili ale stálo nás to veľa síl.

Po prvom zápase sme mali pätnásť minútovú prestávku a čakal nás druhý zápas.

FC Senior – Real Košice  1 :  3

Keďže sme Real už videli hrať na iných turnajoch vedeli sme , že nás čaká ťažký súper. Svoju kvalitu predviedli už na začiatku , keď útočníci Realu s ľahkosťou prešli cez zálohu aj obranu a iba ich nepresné zakončovanie nás zachránilo od rýchleho inkasovania. Postupom času sme prispôsobili našu hru tak aby sme zabránili výletom súperových útočníkov a dlhším držaním lopty sme súpera vypájali z hry. Postupne sme získavali na istote a dostali sme sa peknou kombináciou až k šestnástke súpera. Tu na pravej strane mal loptu na kopačkách Janko Hodás. Na hranici šestnástky robil jednu kľučku za druhou a hľadal komu by prihral. Nakoniec sa rozhodol pre krížnu prihrávku cez šestnástku. Túto loptu nikto nečakal ani nedobehol a tak si našla cestičku pomedzi hráčmi až ku ľavej tyči do siete nášho súpera. Ján Hodás 1:0. Súper bol gólom zaskočení aj vzhľadom na jeho nepremenené vyložené šance. O päť minút neskôr sme sa mohli radovať z druhého gólu. Opäť nám vyšla pekná kombinácia po pravej strane, ktorú začal Marián Klotton s Ľubošom Pekárom. Následne Marián na pravej strane uvoľnil do šestnástky Slavomíra Meliša. Ten zviedol pekný súboj s obrancom Realu , ktorého posadil na zadok a poslal prihrávku do päťky. Loptu dobehol a z prvej vypáli Ľuboš Pekár pod brvno ale brankár Realu skvelým zákrokom loptu stiahol do rukavíc. Škoda. Potom to už však prišlo a ešte v prvom polčase nastalo nedorozumenie medzi našim brankrárom a obranou. Obidvaja sa rozbehli za loptou a v polceste zastali. Jediný kto pokračoval v jazde bol súperov útočník a s prehľadom zakončil. Prvý polčas 1:1.

Vzhľadom k sile súpera a naopak ubúdajúcimi našimi silami by sme boli spokojní aj s remízou. Ale už začiatkom druhého polčasu sme urobili druhú chybu , keď po rohovom kope súpera sa na loptu v päťke dívali brankár aj dvaja obrancovia čo opäť využil útočník súpera a hlavičkou do zeme skóroval. FC Senior – Real 1:2. V druhom polčase sme už v podstate neboli nebezpeční a keď súperovi vyšla pekná ďalekonosná strela na 1:3 bolo o zápase rozhodnuté.

FC Priekopa – Real Košice 2:5

Domáci oproti zápasu s nami hrali úplne iný zápas. Mali presné a rýchle kombinácie a dokázali sa dostať až do nebezpečného zakončenia. Ale ich pár chýb pri rozohrávke dokonale využili hráči Realu a celkom ľahko sa dostávali do nájazdov na brankára , ktoré aj 100% premieňali a polčas vyhrali 0:5.

V druhom polčase domáci pridali a dvoma gólmi z pravej strany päťky znížili na celkových 2:5.

 

Po zápasoch

Ako to už tradične býva , vbehli sme do šatne , chvíľu debatovali o poslednom zápase a hajde po sprchy. Tu som ocenil dômyselnosť architekta , keďže sprchy boli rozdelené múrom s malými okienkami so sprchami na obidvoch stranách. Práve jedno z okienok využil Robo Huliak na osvieženie na druhej strane sprchujúceho Petra Pirošíka. A práve dômyselnosť architekta zachránila Robovi holatý život. Peťo sa časom ukľudnil ale jeho slová ako ozvena tam znejú dodnes.

Pohostenie v podobe pečenej klobásky a čapovaného piva nám padli vhod. K tomu ešte nejaká ta zápražka a o zábavu bolo postarané. Postupne sa k hodovaniu pridali ostatné mužstvá a priebežne sme debatovali raz s domácimi a potom hráčmi Realu. Keďže neznáma príčina bojkotovala čapovanie piva rozhodli sa domáci preniesť zábavu do miestnej krčmy. Po nasadnutí do aut sme však usúdili , že v najlepšom treba prestať a tak zatrúbením a zamávaním sme sa rozlúčili s kamarátmi a išli sme domov.

Späť